Norges historikk som stor nasjon i ulike sporter

Norge har lang historie innen ulike sport og idretter, og nordmenn har også briljert innen flere av de aller største idrettsgrenene i mange år.

Holmenkollen

Den aller første landsomfattende idrettsorganisasjon her i Norge var «Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug» som ble opprettet i 1861. Tilbake på den tiden så var motivasjonen bak denne organisasjonen, å styrke det norske forsvaret.

Den aller første idretten som sies å være den første urnorske er Skiidretten såklart, det er ikke uten grunn at det sies at nordmenn er født med ski på beina. Det som er det første virkelige hopprennet ble arrangert i Husebybakken i 1879 og var kombinert med både langrenn og hopprenn. Denne ble i 1892 flyttet til Holmenkollen og er det vi kjenner idag som Holmenkollrennene. De aller første organiserte klubbene i Norge var derimot innen skyting.

Under OL så var det i 1900 at Norge deltok i sommer-OL for aller første gang, etter det så har Norge deltatt i alle OL untatt sommer-OL i 1904 og i 1980. Norge har hittil tatt hele 148 medaljer innen sommer-OL og innen vinter-OL frem til 2010 så har Norge tatt 303 medaljer. Det var under vinter-OL i 2002 i Salt Lake City at Norge fikk flest gullmedaljer, vi fikk hele 10 medaljer i Langrenn, Alpint, Skyiskyting og Freestyle.

Så Norge har helt klart klart seg best internasjonalt innen vinteridretter, og skiidrett er altså blitt Norges nasjonalsport. Vi har likevel vokst innen annen sport også som i fotball og sykkelsport, noe vi også har blitt store i verden rundt. Tidligere var det derimot seiling og skyting som var sommer idrettene som vi var best i her i Norge.

Kvinner har i Norge lenge holdt på med sine idretter, tilbake i 1880- årene så var det turn, gymnastikk, skiidrett og kunstløp som kvinnene kunne få et innpass i, selv om de ble holdt utenfor konkurranser frem til etter århundreskiftet.

Men i 1946 så var det tolv ulike idretter som var åpne for kvinner, blant annet turn, skøyter, ski, håndball, orientering og friidrett. Norsk kvinneidrett idag tilhører verdenseliten, hvor vi blant annet ble olympiske mestere i fotball i 2000 og verdensmestere i håndball i 1999.